logo

fb youtube rss

Σύνδεση

GENEALOGIA

 

   Είναι κουρελόχαρτο η γενεαλογία του Ιησού…  ή μόνο σε μας φαίνεται έτσι; Του Μ. Καλόπουλου

Ο Λουκάς παραθέτει 56 προπάτορες ενώ ο Ματθαίος μόνο 41
Από τον Ματθαίο λοιπόν λείπουν 15 προπάτορες!

Απ' τους υπόλοιπους ταιριάζουν μοόνο 17… και όχι πάντα στην σωστή σειρά!

Πατέρας του Ιωσήφ από τον Λουκά θεωρείται ο Ηλί, ενώ από τον Ματθαίο ο Ιακώβ
Ο Ελιακείμ στον Λουκά εμφανίζεται 38ος. Ενώ στον Ματθαίο 10ος

Στον Ματθαίο, ο Ζοροβάβελ είναι 12ος και ο Σαλαθιήλ 13ος. Ενώ στον Λουκά 21ος και 22ος αντίστοιχα.

Ο Λουκάς θεώρει τον Ιωσήφ απόγονο του γιου του Δαυίδ Νάθαν. Ενώ ο Ματθαίος τον άλλο γιο του Δαυίδ Σολομών!

Ο Ματθαίος αναφέρει πως οι προπάτορες είναι τρεις φόρες 14ρεις που μας δίνει τον αριθμό 42. Τελικά όμως, οι προπάτορες που καταγράφει είναι μόνο 41.

Αν αυτό το αλαλούμ είναι θεόπνευστη καταγραφή γενεαλογίας… τότε το τραλαλούμ-τραλαλά τι είναι;

Και το τελικό ερώτημα: Αν ο Ιωσήφ δεν εμπλέκεται βιολογικά στην γέννηση του Ιησού γιατί μας παραθέτουν την δική του γενεαλογία και όχι της Μαρίας;

Αν λοιπόν πράγματι έχουμε δίκιο, και οι συγγραφείς της Βίβλου είναι ικανοί να μετατρέψουν την τόσο σημαντική για αυτούς γενεαλογία σε κουρελόχαρτο, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τα υπόλοιπα που είναι καταγεγραμμένα στην Βίβλο, έχουν έστω και την παραμικρή θεοπνευστία;  

Μ. Καλόπουλος

 

 

Αγαπητοί Georges Ioannis Aggelos και Kyprianos Christodoulides στην ερώτησή μας, γιατί υπάρχουν αυτές οι αβυσσαλέες διαφορές ανάμεσα στις δυο γενεαλογίες του Ιησού στον Ματθαίο και στον Λουκά μας απαντήσατε ότι:

«Όταν ο σύζυγος πέθαινε άνευ τέκνου, η σύζυγος κατέφευγε στον πλέον στενό συγγενή, και σύναπτε μεταξύ του έναν "ιερατικό" (λευιρατικό) γάμο. Το τέκνο που θα γεννιόταν θα εθεωρείτο τέκνο του νεκρού και της συζύγου. Τοιουτοτρόπως συνεχιζόταν η ύπαρξη της γενιάς του. Η διαφορά των δύο γενεολογιών (Ματθαίου και Λουκά) είναι ότι η λεπτομερέστερη του Λουκά μας παρέχει και τα τέκνα (αυτών) των λευιρατικών (ανδραδελφικών) γάμων».

Κατά την γνώμη σας λοιπόν, η υπαρξη των διαφορετικών ονομάτων που συναντάμε στην λεπτομερέστερη αναφορά του Λουκά, είναι αυτοί οι γάμοι που έγιναν με αδελφούς θανόντων. Δηλαδή από τους 56 πρόγονους του Ιησού οι 39 (γιατί τόσα είναι τα ονόματα που δεν ταιριάζουν) γεννηθήκαν με αυτόν τον τρόπο του θανόντος αδελφού. Σύμφωνα λοιπόν με το σκεπτικό σας, πρέπει να δεχθούμε πως στην γενεαλογία του Ιησού, κυριαρχεί συντριπτικά η ανδραδελφογαμία, (λευιρατικός γάμος) μια και από τις 56 συνολικά γενεές οι 39 ήταν κατά την γνώμη σας ανδραδελφογαμικές.

Δυστυχώς η απάντηση σας αυτή, δεν μπορεί να σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ικανοποιητική, μια και αφήνει ακάλυπτο το σύνολο σχεδόν των ερωτήσεών μας.

Κυρίως δεν απαντάει στο γιατί η γενεαλογία του Λουκά είναι κατά 15 γενεές (δηλαδή κατά 450 περίπου χρόνια) μακρύτερη, ενώ αντιστοίχως η ίδια γενεαλογία του Ματθαίου κατά 15 γενεές (δηλαδή κατά 450 περίπου χρόνια) κοντύτερη!

Όπως καταλαβαίνετε καμία σχέση δεν μπορεί να έχουν οι ανδραδελφικοί γάμοι με την αύξηση ή την μείωση των προγόνων κατά 15 ολόκληρες γενεές!

Είτε αδελφογαμική λοιπόν, είτε κανονική, η γενιά παραμένει γενιά, ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ… και φυσικά όπως κι εσείς καταλαβαίνετε, η δικαιολογία σας αυτή, (της αδελφογαμίας), με τίποτα δεν μπορεί να γεννήσει 15 ακόμα ενδιάμεσες γενιές, ώστε να δικαιολογηθεί το χάσμα των 15 γενεών που παρουσιάζουν οι δυο γενεαλογίες Λουκά και Ματθαίου!

Κατά την γνώμη μας λοιπόν, η γενεαλογία του Ιησού έγινε στο πόδι, και είτε ο Ματθαίος… ξέχασε 15 ολόκληρες γενιές, ή ο Ματθαίος για δικούς του λόγους, επινόησε 15 ενδιάμεσες φανταστικές γενιές προσθέτοντας 450 ολόκληρα χρόνια στην γενεαλογία του Ιησού. Και στη μια, αλλά και στην άλλη περίπτωση, η καταγεγραμμένη γενεαλογία του Ιησού, παραμένει στα δικά μας τουλάχιστον μάτια ένα κουρελόχαρτο, ανίκανη να διεκδικήσει και το παραμικρά ίχνος θεοπνευστίας!

Παραμένουν επίσης ανοιχτές οι ερωτήσεις:

Γιατί μας παραθέτουν την γενεαλογία του Ιωσήφ που δεν εμπλέκεται βιολογικά στην γέννηση του Ιησού, και δεν μας παραθέτουν την γενεαλογία της Μαρίας;

Γιατί: στον Ματθαίο, ο Ζοροβάβελ είναι 12ος και ο Σαλαθιήλ 13ος, ενώ στον Λουκά 21ος και 22ος αντίστοιχα;

Γιατί: Ο Λουκάς θεώρει τον Ιωσήφ απόγονο του γιου του Δαυίδ Νάθαν. Ενώ ο Ματθαίος τον άλλο γιο του Δαυίδ Σολομών;

Απ' την εντελώς πρόχειρή σας αυτή απάντηση, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, όχι μόνο του πανικού σας απέναντι στις ερωτήσεις μας… αλλά και πως το μόνο που σας ενδιαφέρει, είναι να απαλλαχτείτε από τα ενοχλητικά μας ερωτήματα και όχι να προβληματιστείτε πραγματικά. Βλέποντας λοιπόν με πόση προχειρότητα αντιμετωπίζετε κάθε ερώτησή μας γύρω απ' την ιουδαιο-χριστιανική Βίβλο… με βαθιά απορία αναγνωρίζουμε την τυφλή σας πίστη σ' αυτήν την αβρααμική θρησκεία, και ενώ σας ευχόμαστε καλό εναγκαλισμό με τον Αβραάμ στον δικό του παράδεισο… δυστυχώς εμείς με τίποτε δεν μπορέσουμε να σας ακολουθήσουμε σ' αυτόν τον ανεξήγητο για μας Ιουδαιο-χριστιανικό σας ενθουσιασμό!

Με εκτίμηση

Μ. Καλόπουλος

 

Βλέπε επίσης:

 

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ Η ΒΙΒΛΟΣ - Εντελώς "πειραγμένα" τα βιβλικά κείμενα! Του Μ. Καλόπουλου

  Ευαγγέλια, Χριστός, θαύματα. Ιστορικοί προβληματισμοί για τους ακρογωνιαίους λίθους...

Ευαγγέλια, Χριστός, θαύματα. Ιστορικοί προβληματισμοί για τους ακρογωνιαίους λίθους της Χριστιανοσύνης. Του Γιώργου Ιωαννίδη, Ψυχολόγου (ΜΕΡΟΣ Β΄&Γ΄)

  Ευαγγέλια, Χριστός, θαύματα. Ιστορικοί προβληματισμοί για τους ακρογωνιαίους λίθους...

Ευαγγέλια, Χριστός, θαύματα. Ιστορικοί προβληματισμοί για τους ακρογωνιαίους λίθους της Χριστιανοσύνης. Του Γιώργου Ιωαννίδη, Ψυχολόγου (ΜΕΡΟΣ Α΄)